حيات‌القلوب
ویژگیهای فرزندان کارآمد: افزودن بر توان خانواده
حضرت ابالحسن، علی بن الحسین، امام سجاد علیه‌السلام: اللَّهُمَّ اشْدُدْ(1) بِهِمْ عَضُدِی‏(2) ... . (3)
خدایا نیرو و قدرت مرا به کمک فرزندان، شدت و صلابت بخش.

(1): «اشدد» به معنای چند برابر کردن و در عین حال استحکام بیشتری بخشیدن است، یعنی به کمک فرزندان نقاط قوت و قدرت خانواده چند برابر بیشتر گردد نه اینکه با وجود هر کدام، از نیرو و توان مادی و معنوی خانواده کاسته شود و خانواده را به سمت فساد و فقر بیشتر پیش ببرد، از این روست که باید پدر و مادر برای پرورش و تربیت چنین فرزندی در خانواده تلاش کنند که با تفریح و بازی و سفره های خوب و رفاه طلبی های روز افزون قطعا امید به تربیت چنین فرزندانی نیست، حداقل این است که مادر نقاط قوت و تواناییهای زنانه خود را به دختر خویش و پدر تواناییهای مردانه خویش را به پسرش منتقل کند و برای این کار باید فکر و مشورت و برنامه داشت و سختی کشید.
(2): «عضد» در لغت عرب به معنای بازو و کنایه از قدرت و قوت است.
(3): دعای بیست و پنجم صحیفه سجادیه امام سجاد علیه‌السلام.
سه شنبه 27 8 1393 10:46
(0) دیدگاه
اهداف و راهبردهای کلان تربیت: اهل موضع‌گیری نسبت به متجاوزین به حقوق خدا با دو نکته کلیدی
اهداف و راهبردهای کلان تربیت: اهل موضع‌گیری نسبت به متجاوزین به حقوق خدا با دو نکته کلیدی
حضرت ابالحسن، علی بن الحسین، امام سجاد علیه‌السلام: اِلَهِی ... وَ اجْعَلْهُمْ ... وَ لِجَمِیعِ أَعْدَائِکَ(1) مُعَانِدِینَ(2) وَ مُبْغِضِینَ(3)، آمِینَ. (4)
اله و معبود من، فرزندان را نسبت به دشمنانت، اهل مخالفت از روی علم و اهل بغض نسبت به آنها قرار ده.

(1):  کلمه «اعدائک« از «عدو» گرفته شده و این کلمه در لغت عرب به معنای متجاوز به حقوق می باشد و دشمن نیز به همین جهت دشمن نامیده می شود. و طبیعتا هرچه کسی که به حقوقش تجاوز شده از مرتبت و عظمت بالاتری برخوردار باشد طبیعتا مجازات تجاوز کننده باید خوارکننده تر و کوبنده تر باشد.
(2): واژه «معاندین» از عناد گرفته شده و همان طور که در ترجمه آمده در لغت به معنای دشمنی و مخالفت از روی آگاهی است، چرا که دشمنی از روی جهل آثار ناگواری دارد که فعلا جای بسط آن نیست، به هر حال انسانهای کامل یعنی معصومین علیهم السلام از ما می خواهند که عناد ما حتی نسبت به دشمنان خداوند از روی علم و آگاهی باشد تا مخالفت با دشمن خدا نیز با ابزار و همینطور محتوای بجا و درست انجام گیرد.
(3): نسبت به دشمن علاوه بر مخالفت از روی آگاهی، باید بغض درونی نیز داشت تا این مخالفت تبدیل به یک مخالفت فصلی و مقطعی نشود به تعبیر دیگر مخالفت با دشمنان خدای متعال باید مرکب از دو عنصر اساسی باشد یکی علم و آگاهی و دیگر بغض درونی و ترکیب این دو است که دشمن را به سرعت از ریشه و اساس قطع خواهد کرد، بغض نباشد مخالفتها بی مایه است و علم و آگاهی نباشد، مخالفتها متحجرانه و کورکورانه خواهد شد و چه بسا دشمن را بارورتر هم بکند و خیلی از کارهای بغض آلود تکفیریون و داعشی ها به جهت عکس العملی است که در قبال رفتارها و اعمال نابخردانه و دور از علم و آگاهی عده ای از کسانی است که خود را شیعه و محب و پیرو اهل بیت می دانند.
(4): دعای بیست و پنجم صحیفه سجادیه امام سجاد علیه‌السلام.
شنبه 24 8 1393 21:16
(0) دیدگاه
اهداف و راهبردهای کلان تربیت: محب و عملگرای دلسوز اولیای الهی
اهداف و راهبردهای کلان تربیت: محب و عملگرای دلسوز اولیای الهی
حضرت ابالحسن، علی بن الحسین، امام سجاد علیه‌السلام: اِلَهِی ... وَ اجْعَلْهُمْ ... وَ لِأَوْلِیَائِکَ(1) مُحِبِّینَ مُنَاصِحِین‏(2). (3)
اله و معبود من، فرزندان را نسبت به نزدیکان درگاهت، دوستدار خیرخواه در عمل و گفتار قرار ده.

(1): قرب و نزدیکی یکی از معانیی است که برای واژه ولی که جمعش کلمه اولیاء می باشد، گفته شده، که به دلالت سیاق، کلام حضرت نیز ناظر به همین معنا از واژه اولیاء است یعنی معنای آن نزدیکان و اقرابای خداوند که اعم از معصومین علیهم السلام است می باشد گرچه معصومین علیهم السلام مصداقهای کامل این واژه می باشند ولی این واژه شامل سایر کسانی که در عقیده و عمل تابع کامل دستورات خدای متعال هستند نیز می شود که در هر دورانی از زمانهای حیات بشری می توانند وجود داشته باشند، یعنی حتی دوران ما بین حضرت آدم علیه السلام  و حضرت رسول (ص).
(2): دوست داران اولیای الهی درجات محبتشان به اولیاء الهی یکی نیست تا جایی که شاید بتوان گفت به تعداد هر فردی درجه ای از محبت وجود دارد چرا که محبت و عشق ورزیدن جایگاه واقعیش در روح انسان است و طبیعتا ما دسترسی به روح افراد نداریم که بتوانیم میزان و غلظت محبتشان را ببینیم ولی میزان آنرا می توان در گفتار و عمل افراد تا حدی مشاهده کرد و در اینجا امام سجاد علیه السلام آن مقدار محبت و عشقی را از خداوند برای فرزندانشان طلب می کنند و خود نیز در جهت بارور کردن این عشق در فرزندانشان تلاش می کنند که آن محبت منجر به مناصحه شود و مراد از آن همانطور که در کتب لغت عرب آمده انجام کاری در حد توان برای شخصی به صورت خالص و پاک و از سر دلسوزی است، بنابراین محبتی که منجر به این نوع رفتار نشود از نظر امام سجاد علیه السلام فایده ای بر آن مترتب نیست درست مانند افرادی که می گویند محبت داریم و ما نیز منکر این محبت نیستیم ولی دیگر تابع رفتاری که اهل بیت که کاملترین مصداق نزدیکان خدای متعال هستند، می گویند نمی باشند به عبارت دیگر محبتشان آن قدر نیست که تابع حجاب زینب کبری سلام الله علیها باشند چه برسد به اینکه دنبال با حیا کردن بقیه یعنی رفتار ناصحانه که یک درجه بالاتر است باشند.  
(3): دعای بیست و پنجم صحیفه سجادیه امام سجاد علیه‌السلام.
چهارشنبه 21 8 1393 19:29
(0) دیدگاه
X